
Kuten edellisessä päivityksessä totesin, on ravitsemukseni arkiviikolla suurten opiskelijaravintoloiden armoilla. Niiden bravuurin voi tiivistää "kastikkeeseen ja riisiin" vaikka toisinaan muitakin positiivisia yllätyksiä löytyy. Yhteinen nimittävä tekijä on se, että liha on pieninä palasina isommassa kokonaisuudessa. Tässä valossa on varsin luonnollista, että alan kaipaamaan mureaa, kokonaista ja ennen kaikkea pureskeltavaa lihaa.
(Tasapuolisuuden vuoksi pitää mainita, että kyllä varsin usein löytyy koipireisipaloja ruokalistalta, mutta sen viimeisen kerran sain kypsyysasteelta medium- olleen, ja siitä lähtien olen karttanut niitä.)
Toisinaan elämän tosiseikat iskee niin, että on aikaa laittaa ruokaa, mutta ei ole tehdä sitä. Silloin käteen jää vaihtoehdoksi keitot, padat ja uuniruo'at. Edellämainituista syistä päätin jättää kaksi ensimmäistä kategoriaa ja laatikkoruoat suoraan pois. Siitä sitten päädyin perinteiseen paistiin ja perunoihin uunissa.
Kokatessani huomasin, että minulla oli muskottia vain jauheena pussissa ja kokemuksen mukaan sieltä hienoinen ripottelu on yllättäävän haastavaa ja epäonnistuessaan katastrofimaista. Käytin ripotteluun teesihtiä. Sellaista klassista, joka koostuu kahdesta teräsritilällä olevasta pallonpuolikkaasta ja pidikkeestä ja jonka kita aukeaa varresta painamalla. Lopputulos oli erittäin hyvä ja jopa parempi kuin normaalista rei'itetyllä muovikannella olevasta maustepurkista olisi tullut. Aion käyttää tulevaisuudessa myös muiden mausteiden kanssa, jos lopputuloksella on paljon merkitystä.
Yrttipossua uunissa
~1,2 kg Porsaan ulkofilettä
1 ruukku tuoretta basilikaa
3 valkosipulin kynttä
2 punaista chiliäKuivaa liha ja leikkaa siitä pois ylimääräiset kalvot. Mahdollisen rasvan kannattaa jättää paikoilleen tai leikata pois vasta lautasella, sillä se takaa mehevän paistin. Paista paistin pintaan kaunis väri erittäin kuumalla pannulla. (Itse käytän höyryävän kuumaa valurautapannua. Silppua muut ainekset ja hiero ne paistin pintaan. Anna maustua ainakin puoli tuntia. Paista uunissa 150C, kunnes sisälämpötila on ~80C eli ~1,5h.
Hasselbackan perunat
8 keskikokoista kiinteää perunaa
80g voita
2tl muskottipähkinää jauheena
1tl suolaaPese ja kuori perunat. Leikkaa perunasta toinen sivu pois ja käällä se seisomaan leikkuupinnalle. Leikka peruna millin-parin siivuihin siten, että siivut jäävät vielä pohjastaan toisiinsa kiinni. Ajattele E-kirjainta tai kampaa ja sen piikkejä. Leikkaan niin, että liu'utan veistä aika loivassa kulmassa kohti perunaa, mutta kuitenkin leikkaamatta perunan läpi. Periaatteessa helpoo näyttää, mutta vaikea kertoa. Laita perunat uunivuokaan paistin ympärille. Ripottele päälle muskottia ja suolaa ja laita kunkin perunan päälle nokare voita.
Samaan uunivuokaan voi myös laittaa muita juureksia ja vaikkapa sipuleita. Itse päädyin laittamaan muutaman valkosipulin, jotka leikkasin keskeltä kahtia, kohtisuoraan kynsiin nähden, ja sivelin leikkuupinnat oliiviöljyllä. Ylikypsistä valkosipuleista on hyvä pusertaa kynnet perunoiden ja lihan päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti